Is Zout Echt Zo Fout?

Verwarring over zout.

Je hebt het me vast wel vaker horen zeggen: er is nergens zo veel verwarring over als over gezondheid en gebruik van zout.
Wat voor de één gezond betekent, kan voor de ander zelfs het
tegenovergestelde betekenen.

 

De laatste tijd krijg ik heel veel vragen over het gebruik van zout. Dat komt ook omdat Pijn Poli Nederland boeken verkoopt waarin het zoutgebruik juist wordt gepromoot. Sterker nog: ik geef mijn cliënten ook vaak het advies om naast het drinken van water ook om meer zout te gaan gebruiken.


Neem je het algemene advies over zout: vele adviezen zeggen dat je juist minder zout moet gebruiken; als men het heeft over het welbekende geraffineerde keukenzout en het industriële zout, sta ik voor 100% achter die adviezen.

 

Maar al het zout is niet hetzelfde.

 

Waarom is keukenzout niet aan te bevelen en zeezout wel? Het antwoord is simpel: keukenzout is ontdaan van alle goede stoffen voor je lichaam, terwijl Keltisch zeezout 100% puur is met meer dan 80 mineralen.

 

Overigens is het zeer lastig om geraffineerd zout te vermijden als het supermarktkarretje vol pakjes en zakjes, blikken en potten ligt. Het grootste deel van het zeer ongezonde zout wordt geleverd via de supermarkt. Als je vers koopt en zelf kookt heb je het veel beter in de hand.

 

Net zo goed als het lichaam vet, mineralen en vitaminen nodig heeft ( in die volgorde), heeft het lichaam ook zout nodig.

 

Er zijn vele manieren om (zee)zout tot je te nemen: koken, bakken, over het eten, in bad, in persoonlijke verzorgingsproducten, etc. maar je kan zout ook drinken.

 

Vele eeuwen geleden mixten de Kelten hun zout met regenwater en noemden dit “sole”. Ze dronken het dagelijks. Hieronder volgt een citaat dat op de website bij succesboeken staat: “Mits je niet overdrijft is dit een volkomen veilig en uitgebalanceerd supplement, waarmee je je zelf op een goedkope en efficiënte manier dagelijks kunt mineraliseren en alkaliseren om ziekte en verzuring tegen te gaan.

 

 

Wat is het gevolg van verzuring?

Verzuring kan leiden tot botontkalking, doordat het lichaam verzuurt, het gevolg is dat het lichaam dit compenseert m.b.v. botzouten die alkalisch zijn. Dit alles onder invloed van het parathormoon, het hormoon van de bijschildklier. Er vindt niet alleen Demineralisering van het bot plaats, maar vaak ook van haren en nagels.

 

Behalve botontkalking kan verzuring leiden tot nierstenen. Zure urine geeft namelijk een verschuiving van opgelost calciumoxolaat en urine zuur in kristalvorm. Er treedt dus kristallisatie op. Dit zijn microscopische kleine kristallen. Daarna ontstaat niergruis en daarna nierstenen.

 

Hetzelfde principe vindt plaats in lichaamsweefsels. Bij hoge zuurgraad vind kristallisatie plaats in de bufferzouten. Deze slaan neer in de weefsels. Het gevolg is verharding, verstijving van ligamenten en gewrichtkapsels. Er ontstaat een spieroverbelasting die triggerpoints kunnen veroorzaken door heel het lichaam. Onder invloed van verzuring gaat de werking van het immuunsysteem veranderen. Er ontstaat een verhoogde neiging tot ontsteking.

Verder bestaat een concrete invloed van de zuurgraad op de vertering. Je verteringsenzymen werken bij een bepaalde zuurgraad. Als deze afwijkt gaat de vertering achteruit.

 

Verzuring leidt dus tot:

 • Een wijdverspreide myofasciale pijnsyndroom
 • Ontstekingen
 • Het kan fibromyalgie triggeren
 • Verstijving van spieren, pezen, gewrichtkapsels
 • Botontkalking
 • Demineralisering van haren, nagels
 • Nierstenen
 • Spijsverteringsproblemen

 

Een goede zuurgraad is een voorwaarden voor behoud van een optimale gezondheid, een optimale spierconditie en gezonde botten.

 

Ik citeer…

Je hebt dus zout nodig om gezond te blijven.

En dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat:

 • Je baby in de baarmoeder in een zout badje ligt dat we “vruchtwater”noemen en dat verdacht veel lijkt op een verdunde oceaan en je hersenvocht eveneens een zoutbad is.
 • Je bloed zout smaakt, evenals je zweet en je tranen, bloed voor 0,9% uit mineraalzouten bestaat en de samenstelling ervan voor 98% identiek is aan zeezout.
 • Je op maar liefst drie cruciale niveaus een verdunde oceaan bent, te weten je bloedplasma, je lymfatisch stelsel en het vocht dat je cellen omringt.
 • Diarree wordt verholpen met een simpele water en zoutoplossing en je zoutoplossing toegediend krijgt in een ziekenhuis om je in leven te houden.

 

Einde citaat.

 

Het komt hierop neer: eet, drink en gebruik dagelijks zout; het zal een weldaad voor je lichaam zijn.

 

Wil je meer weten over het gebruik van Keltisch zeezout en de vele toepassingsmogelijkheden? Download dan hier twee GRATIS pdf documenten.

Heb je nog een vraag of tips over het gebruik van zeezout of het ontzuren van je lichaam, laat dan een bericht achter in het commentaar veld onderaan deze pagina. 

Wil je meer weten over de boeken of over het zout en waar je het kunt kopen? Klink dan op de onderstaande linken.

Boek

Kelisch zout

Ken je mensen die hier ook geïnteresseerd in zijn, deel dit bericht gerust. Wij zijn je in ieder geval dankbaar voor het gebaar!

https://www.facebook.com/PijnPoliNederland

Leave A Response

* Denotes Required Field