Gesel van de mensheid…Triggerpoints!

De wetenschap van Triggers:

Je hoort me heel vaak praten over triggerpoints.

Maar bestaan ze nu echt of is het weer zo’n modetrend?

Triggerpoints zijn niet echt nieuw te noemen, al heeft het grootste deel van de medische wereld geen zin om zich erin te verdiepen.

Vaak omdat men denkt dat het om nieuwe, onbewezen ideeën over pijn gaat.

De artsen ”Travell en Simons” hebben in een uitgebreid overzicht van medische publicaties erop gewezen dat de knoopachtige kenmerken van triggerpoints al ruim honderdvijftig jaar worden beschreven. Deze artsen zijn dan ook diegenen die de triggerpoints verder hebben uitgewerkt.

En het feit dat triggerpoints afgeleide pijn kunnen veroorzaken was al in 1938 bekend.

Waarschijnlijk kampt de mensheid al duizenden jaren met triggerpoints.

Eigenlijk heb je altijd al over “knopen” geweten en gehoord, maar ben je alleen niet op de hoogte geweest van alle manieren waarop ze met diverse pijnen verband kunnen houden.

Het is niet voor niks dat de artsen Travell en Simons ze zonder overdrijven beschrijven als de “gesel van de mensheid”.

Uit hun onderzoeken blijkt dat triggerpoints betrokken zijn bij maximaal 93 procent van de pijn die men in pijnklinieken tegenkomt en het bij 85% zelfs de enige oorzaak is van pijn.

 

En niemand ontkomt eraan, ook baby’s en kinderen niet.

Triggerpoints kunnen in elk van de tweehonderd paar spieren in het lichaam ontstaan, waardoor ze allerlei ellende kunnen veroorzaken.

Triggerpoints kunnen een leven lang voortduren als ze niet gedeactiveerd worden.

 

Wat vaak onderschat wordt van triggerpoints is dat ze onbeperkt latent aanwezig kunnen zijn en dan geen pijn veroorzaken. Ook Travell en Simons gaan ervan uit dat de effecten van latente triggerpoints op de lange termijn ernstiger zijn dan de pijn die wordt veroorzaakt door actieve triggerpoints. De kans is namelijk groot dat latente triggerpoints tijdens je leven vermeerderen.

Waarschijnlijk zijn ze ook de belangrijkste oorzaak van de stijve gewrichten en de beperkte bewegelijkheid die ouderen hebben.

Vergeet niet dat de constante spierspanning die door de latente triggerpoints wordt veroorzaakt voor jongere mensen tot een overbelasting en tot onherstelbare schade aan gewrichten kan leiden.

Het kan zijn dat je denkt dat triggerpoints hetzelfde zijn als acupressuurpunten. Maar daarentegen zijn triggerpoints fysiek aantoonbaar.

Het kan wel zijn dat een triggerpoint samenvalt met een acupressuurpunt.

Een triggerpoint is ook geen drukpunt.

En zijn ook geen pijnpunten. Dit is het officiële criteria om fibromyalgie te diagnosticeren.

Een triggerpoint is niet hetzelfde als een spierkramp. Een kramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Een triggerpoint kan dit niet zo gemakkelijk.

 

Misschien denk je bij jezelf dat je helemaal geen last hebt van (latente) triggerpoints, maar ze zijn heel gemakkelijk te vinden.

Als je erop drukt doen ze veel pijn.

Latente triggerpoints kunnen al bij weinig stress of spanning worden geactiveerd. Denk bijvoorbeeld aan een beweging dat zomaar in je rug kan schieten.

 

Als een triggerpoint actief genoeg is (dus veel pijn geeft), kun je waarschijnlijk schrikken, ineenkrimpen en terugdeinzen als je erop drukt.

 

En vergeet niet jouw commentaar te vermelden in het commentaarveld hieronder en je ook te laten inspireren door de anderen.

 

 

P.s. DEEL DIT ARTIKEL alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen bevrienden met dezelfde ongemakken in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

https://www.facebook.com/PijnPoliNederland

4 Comments

 • Gabriella Nootenboom

  Reply Reply maart 23, 2018

  zie hierboven mijn vraag/bericht.

  • admin

   Reply Reply juni 12, 2018

   Beste Gabri,

   Bedankt voor je bericht.
   Triggerpointtherapie kan zeker worden ingezet bij fibromyalgie.
   Deze behandelingen worden niet vergoed wat je wel kunt doen is een afspraak maken bij een fysio die hierin is gespecialiseerd.

   Heel veel succes.

 • Gabriella Nootenboom

  Reply Reply maart 23, 2018

  Gabri Ella · Shipbroker bij Cosco Shipping

  zou dit ook pijn kunnen verminderen bij fibro? Moet er een afspraak gemaakt worden dmv verwijsbrief van Huisarts? Of wat zijn de kosten? en worden deze (deels) vergoed? Ben wel benieuwd.

  • admin

   Reply Reply juni 12, 2018

   Beste Gabri,

   Bedankt voor je bericht.
   Triggerpointtherapie kan zeker worden ingezet bij fibromyalgie.
   Deze behandelingen worden niet vergoed wat je wel kunt doen is een afspraak maken bij een fysio die hierin is gespecialiseerd.

   Heel veel succes

Leave A Response

* Denotes Required Field